pátek 20. srpna 2010

20.8. 2010 Den První - Přílet a plán pobytu

Expedice začala v pátek uprostřed pracovního dne. Po menších eskapádách s transportem jsme se nakonec všichni sešli na letišti, něco pojedli (Chicken Teriyaki vs. McDonald's), obalili batohy igelitem a přistoupili k check-inu. Pražské letiště proběhlo vcelku bez problémů až na Pavlovu etudu na téma „jak ukecám člověka u bezpečnostního rámu, abych si mohl vzít do letadla můj oblíbený švýcarský nůž“. Pavlovy vyjednávací schopnosti se ukázaly jako dostatečné, a tak nás všech sedm + švýcarák nastoupilo do letadla a odletělo směrem Oslo.

V Oslu nás čekala cca 4 hodinová přestávka a první překvapení z cenové hladiny v místních fast foodech. Pivo za 85 NOK a jídlo cca za 150 NOK v letištní občerstvovně byly slušně řečeno předražené. V Oslu nás bohužel také opustilo lečo a fazole v plechovce (na rozdíl od prosciutta), bezpečnostní pracovník letiště je považoval za příliš tekuté a tedy nebezpečné pro náš let. Věříme, že si na nich pochutnal. Ti, co si nechávali nákup alkoholu na letiště, byli nemile překvapeni. Na domestic flights terminálu nejsou duty free shopy s alkoholem. A tak jediným příjemným zpestřením byl příběh o cestě Tomáše a jeho dívky vlakem do Budupašti (hodně přísné vyprávění) a setkání s českými vědci z Jihočeské university, kteří také letěli na Svalbard.

Po dvouhodinovém letu Praha-Oslo jsme si proseděli další 3 hodiny na trase Oslo-Longyearbyen. Svalbard nás přivítal studeným, ale slunečným počasím. Sešli jsme pár kroků z letiště do kempu, postavili stany a hurá do spacáků.

Plán našeho pobytu:
Pátek přílet, noc v kempu
Sobota nákup v Longyearbyenu, půjčení pušky, noc v kempu
Neděle nalodění a cesta do Pyramiden, noc v Pyramiden
Pondělí výlety v okolí Pyramiden, noc v Pyramiden
Úterý nalodění a cesta zpět do Longyearbyenu, noc v kempu
Středa cesta směr Rusanova chata, noc v chatě
Čtvrtek, Pátek, Sobota buď cesta zpět do Longyearbyenu nebo pokračování do Barentsburgu
Neděle v Longyearbyenu, noc v Radissonu
Pondělí odlet do Prahy




Svalbard nás vítá

skoro jako pohádková země
náš první medvěd na Svalbardu

Kemp

Žádné komentáře:

Okomentovat