středa 18. srpna 2010

22.8. 2010 Den Třetí – Cesta do města Pyramiden

Ráno jsme se rychle nasnídali, složili stany a spěchali na loď Longysud. Po cestě do města Pyramiden jsme se dočkali grilovaného lososa, single maltu s ledem z ledovce a návštěvou samotného ledovce (pohled z paluby lodi). Po vylodění jsme si prošli město Pyramiden a žasli nad atmosférou místa, kdo neviděl nepochopí. Kombinace polární přírody, prázdných ruských budov, Leninovy busty a ledovce v pozadí je doslova smrtonosná. I díky tomu jsme se nakonec utábořili přímo na náměstí, abychom co nejvíce cítili atmosféru města Pyramiden. Většina domů je uzavřena, a tak jediný objekt, který jsme viděli, byl již vypáčený a otevřený sportovní areál v horní části náměstí. Odsud pochází tolik populární snímky tělocvičny a rozpadlého bazénu. Hned vedle něho pak stojí za zmínku „outdoorové“ hřiště pojmenované po prvním ruském kosmonautovi. Vodu jsme si vzali z nedaleké říčky, uvařili večeři a ulehli do spacáků pod ochranou pravidelných nočních hlídek. Těsně před spaním nás pak ještě přišla navštívit polární liška ... a v noci si nás vyfotili polští turisté, zevlujíc okolo.


V městě Pyramiden v současnosti pracuje několik Rusů na obnově jedné z mnoha budov. Cílem je vybudovat zde hotel (asi po vzoru Barentsburgu) s 12 pokoji. V rámci budovy prý existuje malý bar a shop se suvenýry. Blízko Pyramiden je také umístěna výzkumná expedice Jihočeské Univerzity, kterou jsme několikrát během našeho pobytu potkali.

Všichni soudruzi pohromadě
Společně s námi se vylodila i posádka stáleho výzkumu Jihočeské univerzity z Českých Budějovic, která sídlí cca 5km po pobřeží od města Pyramiden. Česi přijeli i den poté, když jsme odcházeli podívat se město z místního kilometrového kopce tvaru Pyramidy.
Kopec Pyramida týčící se nad ruskou elektrárnou
Naše loď Langoasud. V pozadí jsou vidět červené kontejnery jihočeské univerzity a česká vlajka.
Welcome statue s poslední vytěženou tunou uhlí v rudníku
Pohled přes hlavní Pyramiden náměstí dolů směrem na ledovec
...a samozřejmě největší soudruh..
a "sportkomplex" soudruha Gagarina.
Tady soudruzi plavali

Žádné komentáře:

Okomentovat